Mi az a Dog Dancing?

Kutyával táncolni? Igenis lehetséges. Na nem úgy, mint egy kétlábú táncpartnerrel, de valahogy mégis ez a legtalálóbb elnevezés, ha megnézünk egy ilyen versenyt.A Dog Dancing, vagy Dogdance egy kifejezetten magas szintű engedelmes hobbisport, ami az 1990-es években született meg, mint az Obedience-ből (engedelmes) kiragadott heelwork, azaz szabadon követés zenés előadása. A sima bal oldali heelwork kiegészült még számos pozícióval, illetve trükkökkel, így már teljes koreográfiákat tervezhettek a kutyák felvezetői. Ezt, a zenére felépített kész koreográfiát kűrnek nevezik és a páros (kutya-gazda) egy adott méretű ringben adja elő a bíróknak, akik technikai és művészi szempontok alapján pontozzák azt.

A Dog Dancingnek két kategóriája van, a Heelwork To Music (HTM) és a Freestyle.
Egy kűr lehet táncos, művészi, történetmesélős, vicces... és innentől csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyet tervezünk.

Ezt a sportot bármilyen fajtájú és nemű kutyával lehet űzni. Kötelező elem csak Heelwork osztályokban a szabadon követés, Freestyleban az adott párostól függ, hogy milyen trükköket, kombinációkat mutatnak be a ringben. Ha egy kutya testalkata, vagy fizikuma nem engedi meg a két lábon járást, illetve az ugrásokat, akkor azokat más, kreatív trükkökkel tudják helyettesíteni. Az sem számít, hogy egy kutya gyors, vagy alacsonyabb energiaszintű, a bírók az alapján pontoznak, hogy mennyire harmonikus együtt a páros, a zeneválasztás megfelelő volt-e, illetve a trükkök/pozíciók kivitelezése mennyire volt pontos.

Egy kutya felkészítése a versenyzésre rengeteg idő, de megéri. Egyrészt, mert maga a tanulási folyamat egy közös időtöltés, ami a kutyáknak maximálisan kielégítő, mint napi foglalkozás, gazdinak pedig az egymásra hangolódás varázsát mutatja meg. Másrészt pedig a ringbe való belépés és előadás, hogy a gazdi bemutatja mikre képesek együtt, bizonyíthatja a sok munkát, kreativitást, összhangot amiért olyan sokat dolgoztak előtte.
További videók erről a csodálatos a hobbisportról:

A Dogdance videókért kattints ide!.