Nem Border Collie a kutyám. Lehetek jó versenyző?

     Ilona Trepova és rottweilere (fotó: Ольга Кузина)

Ha megnézzük a kutyás sportokat, szinte az összes tevékenységben van valamilyen kutyafajta, aki a többi felett jár. Akik mindig a dobogóra, vagy annak környékére kerülnek. Akikkel, azt mondják, könnyű nyerni.
Nos, a Border Collie jeleskedik szinte a legtöbb mai kutyás sportban, de vajon miért választják olyan sokan ezt a fajtát versenyzésre?

Alapvetően három jellemző tulajdonságuk miatt, melyek a következők:
- magas energiaszint
- feladatok iránti éhség
- és a megnyerő küllem (ez persze csak a gazdiknak fontos) 😊

Szeretném leszögezni, ezzel a cikkel nem kívánok a border colliek mellett kampányolni, sőt, örülnék, ha az emberek nem gondolnák azt, hogy csak ezzel a fajtával lehet eredményeket elérni. Ugyan nekem van két Border Colliem (és egy ausztrál juhászkutyám), de hozzám leginkább ez a fajta áll közel (meg még néhány, de sajnos nem tarthatok egyszerre 15 kutyát 😁).

És most elárulok egy titkot. Van egy sport, amiben rengeteg feladat vár a kutyákra, évről-évre új dolgokat, helyzeteket, trükköket, kombinációkat kell tanulniuk, mégsem feltétel, hogy magas energiaszintűek és/vagy munkamániásak legyenek.

Igen, ez a sport a Dog Dancing.

     Luna, a moszkvai őrkutya (fotó: Gáti Oszkár Dániel)

Miért van akkor annyi Border Collie a Dog Dancing versenyeken?

Nagyon sokan vesznek Bordert. Nagyon sokan imádják ezt a fajtát, nem csak munkában, hanem a hétköznapokban is. És vannak, akik a Dog Dancing mellett más sportokban is jártasak kutyájukkal, ahol mondjuk fontos a gyorsaság, vagy a fordulékonyság, mint az agilityben, vagy éppenséggel terelni járnak kutyáikkal, amire a fajtát eredetileg tenyésztették. Tehát a nagy számok törvénye alapján, mivel sok versenyzőnek van bordere, így a dobogókon is többször látjuk ezt a fajtát.

Alapjában véve a Border Collieval gyorsan lehet haladni, ha az ember ért hozzá. Úgy értem a fajtához. De sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlterhelik kutyájukat, mert a border akkor is akar dolgozni, amikor már a józanész is azt diktálná, hogy álljunk le, mert belehal.
Ha pedig egy kutyát túlterhelünk, túlnyomunk, akkor idővel már nem leszünk jó versenyzők, a kutya sokat fog hibázni, ugatni, nyüszíteni, és nem értjük, hogy mitől nem vagyunk eredményesek. De ez a téma egy másik bejegyzésért kiált...

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, a rossz fajtaválasztás. És itt jön egy nagyon lényeges információ, amit mindenkinek jól észben kéne tartania kutyavásárlás előtt.

A Border Collie NEM mindenkinek való! 


Sajnos sokszor látni, hogy friss border gazdik szenvednek. Nem tudják mit kezdjenek azzal a hatalmas szellemi energiával, ami a borderekben van. Azt hiszik fizikálisan kell őket fárasztani, és akkor egy könnyen kezelhető, okos és kedves négylábú társ lesz mellettük, de ez a legtöbb esetben nem igaz.
A border collie határozott, érzékeny, gyors észjárású, türelmes és tapasztalt (vagy kiváló érzékkel rendelkező kezdő) gazdit kíván. És még így sem biztos, hogy eredményeket érnek el a különböző kutyás sportversenyeken.
Sokféle típus és egyed létezik a fajtán belül is. Ismerek nyugodtabbat, megfontoltabbat, félénkebbet, bátrabbat, vehemenst, agresszívabbat, érzékenyebbet (bár a border maga nagyon érzékeny fajta)...stb. Mégis, ha valaki azt érzi, hogy nem bír egy borderrel, és látszik is a kettejük kapcsolatán, akkor sajnos azt kell, hogy mondjam, rossz volt a fajtaválasztás.

Hiszem, hogy mindenkinek megvan a hozzá illő kutyafajtája, vagy fajtái.

És már az a mondat sem elég, hogy "ne a külső alapján válasszunk", mert hozzá kell tennem, hogy az eredményességre számítva se gondoljuk azt, hogy egy adott fajta megfelelő lehet számunkra.

Mitől lesz valaki jó Dog Dancing versenyző?

Nem azért, mert bordere van. 
Bármilyen fajtájú kutyával lehetünk dobogósok, mert a kutya egyéniségét kell előtérbe helyeznünk. A bírók mindig tekintettel vannak az épp ringben lévő kutyák testi adottságaira, tehát nem azt nézik, hogy mennyire akrobatikus a kedvencünk, hanem azt hogy az adott fajtából mit hozott ki a felvezetője.

Marina Novoselova és újfundlandia.

Ugyanannyira nehéz lenyűgözni a bírókat egy borderrel, mint egy bernáthegyivel.


A Dog Dancing nagyon hálás sport. Meghálálja a sok belefektetett munkát és azokat a kutya-gazda párosokat díjazza, akik ritkán látott összhangban dolgoznak együtt. 
Itt nem fontos, hogy a kutya gyors legyen, nem fontos a méret, de a küllem sem. 
A versenyeken mindig arra törekszünk, hogy az előadásunk megmutassa a köztünk lévő harmóniát és egymásra figyelést.
Jó, ha azt is tudatosítjuk magunkban, hogy ha egy Border Collieval lépünk a ringbe, akkor túl kell teljesítenünk a többi border és felvezetője munkáját, tehát korántsem biztos, hogy könnyebb dolgunk lesz ezzel a fajtával. Ugyanakkor meg, ha megtaláltuk a hozzánk igazán passzoló fajtát és egyedet, akkor jó esélyünk van arra, hogy tökéletes összhangban végzett, egyedi kűrt adunk elő a versenyeken.

Mi a fontos még, amit a gazdiknak tudnia kell az eredményességhez?


- a kutya pontosan hajtsa végre a trükköket
- az energiaszintjének megfelelő lelkesedést mutassa
- 100 %-ban a felvezetőre (gazdájára) összpontosítson és szinte egybeolvadva "táncoljanak" együtt a ringben.
És persze nem árt, ha a felvezetőnek van zenei érzéke és kreativitása, de ezek is mind-mind tanulható készségek.

És mi a helyzet a keverékekkel?


Nos, a Dog Dancing bármilyen fajtájú, vagy nem tiszta fajtájú kutyával űzhető, tehát keverékkel is. Nem árt azonban tudnunk, hogy FCI Világbajnokságokon elsősorban törzskönyvvel rendelkező kutyákkal indulhatunk csak, illetve ha még nincs kutyánk, könnyebb választanunk egy adott fajtát, akinek ismerjük a fajtatulajdonságait, mint keverék kutyák között válogatni, ahol a kiskutyák belső tulajdonságai nehezen jósolhatók meg előre.
Viszont ha Neked már van egy keverék kutyusod, akit elkezdtél tanítani, egyre jobb az összhang köztetek és nagyon érdekel a Dog Dancing, akkor ne fogd vissza magad, mert a legtöbb versenyen nem feltétel a pedigré megléte. 😉

Összefoglalva röviden:


Ha fajtaválasztás előtt állunk, akkor mindenképp a hozzánk passzoló/nekünk tetsző természetű fajták között nézelődjünk, ne pedig az eredményesség lebegjen a szemünk előtt. Az eredmények akkor jönnek, ha megtaláltuk a hozzánk tökéletesen illő négylábú társunkat és keményen dolgozunk azon, hogy a legtöbbet kihozzuk magunkból.
Ne gondoljuk azt, hogy egy adott fajta a legalkalmasabb a jó helyezésre, mert sok Európa és Világverseny dobogósa megcáfolta már ezt a tévhitet. 😊

Lusy Imbergerova és Daryl, a laekenois.