A jutalmazás elhagyása 7 lépésben

"Mikor jön el az a pillanat, amikor már nem kell adnunk jutalomfalatot a kutyának?"

Hangzik el gyakran a kérdés, amikor először beszélgetek a gazdikkal.
Nem lepődöm meg, hiszen sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a kutya egy idő után minden parancsot engedelmességből teljesít, mert tiszteli a gazdáját.

Nos, van az a rész a tanításban igen, amikor elvárható néhány jól betanult engedelmes feladat. Például, hogy álljon meg a járda szélén, ne rohanjon ki az útra, vagy hogy jöjjön vissza azonnal, ha hívjuk, üljön le, ha azt kérjük, és ne egyen fel egy fél hamburgert a kuka mellől. Ezek viszonylag egyszerű feladatokká válnak, amikor már Dog Dancing versenyekre, vagy bármilyen versenyre készülünk a kutyával és valóban, nem feltétlen kell már megerősíteni jutalomfalattal őket, dicsérhetjük, megsimogathatjuk a jólneveltségért, mert már hétköznapivá vált az engedelmes, beépültek a parancsszavak a tudatukba.

Azonban, egyrészt ezt a jólneveltséget komoly, hosszan tartó tanítás előzte meg, amikor is minden egyes feladatot lejutalmaztunk, játszottunk és élvezetessé tettük kutyánk számára a tanulás időszakát.
Másrészt, ha többet szeretnénk, folyamatos tanítást, új trükköket, változatosságot, akkor bizony a kutya élete végéig fogja kapni azokat a finom falatkákat, hiszen minden új és helyes cselekedetét, minden mozdulatát, vagy esetleg egy kitalált viselkedésláncot meg fogunk erősíteni klikkerrel és jutalomfalattal.

Ha versenyzővé szeretne válni a gazdi, akkor pedig meg kell ismerkednie a következő kifejezéssel: Késleltetett jutalmazás.

Mit jelent a késleltetett jutalmazás?

A Dog Dancing hivatalos osztályaiban jutalmazni a kutyát nem lehet. Ez azt jelenti, hogy a ringben nincs nálunk semmilyen megerősítő eszköz, sem játék, sem falat, amivel a kutyánkat jutalmazhatnánk.
Sokan viszont megriadnak ettől, azt gondolják, hogy a kutyának a két szép szemünkért kell végigdolgoznia a kűrt. Ez tévhit. A kutya mindig a jutalomért dolgozik a ringben (vagy ha igazán jó trénerek voltunk, akkor a munka öröméért is. De ezt majd egy későbbi bejegyzésben fejtem ki).

Én ilyenkor a gazdiknak azt szoktam mondani, hogy nem igazán jutalom elhagyásról van szó, inkább késleltetett jutalmazásról. Ugyanis, ahogy kimegyünk a ringből, megjutalmazzuk a kutyát, adhatunk neki jutalomfalatot, vagy játszhatunk vele bármilyen játékkal, amit szeret.

Így már nincs akkora nyomás rajtunk, ha hivatalos osztályra készülünk, mert tudjuk, hogy fokozatosan késleltethetjük a jutalmazást a kutyánknál. :)

Hogyan kezdjük el?

Vegyük onnan, amikor már megterveztük a koreográfiát, és a kezünkben elrejtve, vagy a jutalomfalat-tartóban van a jutalomfalat, de minden trükk után kell jutalmaznunk a kutyát.
  1.  jutalmazás közvetlen a kezünkből, vagy jutalomfalat tartóból, de már csak minden második, vagy harmadik trükk után jutalmazunk. Fokozatosan szoktassuk a kutyát ahhoz, hogy 2-3 trükköt legyen képes végrehajtani, mielőtt dicsérjük és jutalmazzuk. (Kérhetünk csak egy trükköt is háromszor egymás után, hogy minél változatosabb legyen a tréning.)
  2. Bontsuk szakaszokra a koreográfiát. Egy szakasz álljon 4-5 trükkből és a szakaszok végén jutalmazzunk csak. Az utolsó trükk legyen a szakaszok végén a kutya számára nehezebb trükk, hogy mindig ott kaphassa a nagy dicséretet és jutalmat.
  3. Tegyük a jutalmakat egy asztalra, vagy bármilyen magas bútorra, amit nem tud elérni a kutyánk. Lépjünk el onnan, kérjünk 1-2 trükköt, majd dicséret után visszalépve jutalmazzuk.
  4. Tegyük a szoba különböző pontjaira a jutalmat, hogy ne jegyezzen meg egy jutalmazási pontot a kutya.
  5. Térjünk vissza a szakaszos jutalmazásra úgy, hogy egy távoli ponton tartjuk a jutalomfalatokat. (tehát 4-5 trükk után dicsérjük és jutalmazzuk). Dicséret után mehetünk a jutalomért, akár kutyával együtt is, hiszen a dicséret fel is oldja őt a feladatból.
  6. Rejtsük a ruhánk alá a jutalmat, hogy meglepetésszerűen tudjuk jutalmazni 4-5 trükk után a kutyát. Lehet néha a jutalom egy új játék is, ha a kutyánk szeret játszani.
  7. Vonjuk össze a szakaszokat kettesével. Vagyis, minden második szakasz végén jutalmazzuk a kutyát. Majd fokozatosan toljuk ki a kűrünk végéig a jutalmazást és váltogassuk a jutalmazás módját a fent leírtak szerint (ruhánk alól, vagy a szoba másik végéből).
Ez a hét lépés vezet el minket ahhoz, hogy kutyánk a ringben jutalmazás nélkül tudja teljesíteni az egész koreográfia összes elemét.
Fontos a fokozatosság, és a napi néhány perc tréning. Ne nyúzzuk kutyánkat fél, vagy egy órán keresztül, amikor még nincs felkészülve akkora terhelésre.