Botrány a Világbajnokságon


Először is leszögezném, hogy nem kenyerem mások hibáztatása, szeretem vállalni a felelősséget, hisz' felnőtt ember vagyok. Nem beszélve arról, hogy minden tanítványomnak átadom, hogy amit a bírók mondanak, ahogyan értékelnek, az úgy van, és pont. Nincs helye fellebbezésnek, nem szidhatjuk őket a nekünk nem tetsző pontozásért, ez egy szubjektív sport.

És történt mégis, hogy versenyzők tucatjai háborodtak fel az idei Dog Dance Világbajnokságon, Stuttgartban.
A szervezés szuper volt, segítőkész staff, és Carmen, a verseny szervezője is mindent megtett, amit csak lehetett, hogy a versenyzők jól és biztonságban érezzék magukat. 💗

Bevallom, én az első versenynapon, azaz a HTM napon még nem igazán érzékeltem semmit. Hallottam egy kis zúgolódást a pontozás miatt, láttam, hogy van egy új oszlop a pontoknál, amit nem igazán értettem. Volt, akinek az a pontja nagyon magas, volt, akinek borzasztóan alacsony lett.

Animal Welfare. Hogy pontosan mit takar, azt nem tudtuk. Fülünkbe jutott ugyan, hogy aki HTM-ben két lábra állította a kutyát, annak kevesebb animal welfare pontot adtak. Nem értettük az összefüggést.
Aztán eljött a második, azaz a freestyle nap, ahol már nagyobb zúgolódás fogadott. Sorra pontozták le a hatalmas előadásokat, és így a legnagyobb nevek huszon-harmincadik helyre kerültek. Egyre többet hallottuk, hogy a bíróknak nem tetszenek az ugrások és a kétlábon végrehajtott trükkök, így én is elkezdtem agyalni, hogy mit tegyek? Egy kűr összerakása és finomítása hónapokba telik, nem lehet csak úgy módosítani a jobb eredmény érdekében egyik pillanatról a másikra. Hát vártam a sorunkra.

Shaney jól teljesített, ő a fiatal kutyám, a kis kezdő, akitől csak azt várom el, hogy végigdolgozzon egy 4 perces kűrt. Nem ismerem még az igényeit annyira, de azt tudom, hogy imád 2 lábra állni, és ugrani. De az ő pontjaival már nem foglalkoztam, Josiera koncentráltam inkább.

És egyszer csak jött Sasa (szlovák versenyző), aki dühösen, felháborodva, csalódottan adta azt a tanácsot, hogy ne engedjem Josiet sokáig 2 lábon menni, mert lepontoznak. Bepánikoltam. Négyszer áll a kűrben Josie két lábon, abból háromszor megy, vagyis ugrál. Hogyan módosítsam? Nem tudom rövidebben kérni a  kétlábas körbeoldalazását, mert magától csinálja. Úgy tanítottam meg neki, hogy addig csinálja, míg jólesik neki és ez a szakasz pedig állandó lett. Mindig ugyanannyi.
Kivettem hát 2 másikat, amik a végefelé vannak a koreográfiánkban és bíztam abban, hogy ezt meg tudjuk oldani a ringben valahogy. Az egyiket forgásokkal váltottam ki és hosszú home-mal (visszafelé tolatás), a másikat viszont egy az egyben kivettem a végéről, ami elég bután nézhetett ki, mert a zene még ment. Tehát nem volt végpózunk.

Lepontoztak. Mindenhogyan.
Animal welfare. Megtudtuk mit jelent. Mindenki fel volt hábordva, aki érintett volt. Soha nem született még ilyen eredmény. Nagy nevek az eredménylista végén.

Animal welfare. Állati jólét? Ki mondja meg, hogy mi jó a kutyának? Elsősorban a gazdának kell tudnia, látnia, a tréningek alatt érzékelnie. Egyetértek, hogy legyen egy ilyen rész is a pontozásban, na de hogyan is kéne használni?

Vasárnap megtudtuk a bírók hogyan értelmezték ezt a részt.

- Nem csúszhat meg a kutya lába egy gyors kifutásnál
- Nem nyuszizhat ferdén
- Nem lehet lent a farka ugrás közben (WHAT?)
- Nem lehet sokat egy nehéz pózban.
- Nem ismételhet sokat egy trükköt egymás után...

Ennyit tudtam meg.
Magas energiaszintű kutyám van.

Egy magas energiaszintű kutya nem tud lassan kifutni, kicsúszhat a lába.
Egy magas energiaszintű kutya egy forgást századmásodpercek alatt hajt végre, sőt, nagyon sok trükköt azért kell ismételni, hogy azt a néhány másodpercet a zenében kitöltsük.
A pózok kitartása pedig egy magas energiaszintű, sportos testalkatú kutyát egyáltalán nem veszélyeztet. Mi, felvezetők pontosan tudjuk mik azok a trükkök, amik könnyen mennek a kutyánknak, és még a laikus szem is láthatja, hogy az akrobatikus elemek mely kutyáknak valók, melyeknek nem.
Josiet 13-14 kg körül tartom, színizom, tökéletes testfelépítésű kutya. Az ugrásokat nem anyira szereti, nem csinálja szépen, ezért nem is kérem tőle. Mert tudom, hogy mi a jó és mi a nem jó neki.

Óvjuk a kutyák mentális és testi épségét. Egyetértek. De ha valóban a felsoroltak betartásával óvhatom meg, akkor miket tanítsak egy sportos és pörgős kutyának? feküdjön és üljön percekig? És mi lesz a nehézségi fokkal? Egyetlen egy marad, a távmunka. Ami mi is legyen?

Szóval, bízunk abban, hogy normalizálódik ez a helyzet, ami most kialakult a Világbajnokságon és a sportos testfelépítésű kutyák is versenyben maradhatnak az akrobatikus trükkjeikkel. Hiszen freestylenak hívják ezt a kategóriát.