Hogyan motiváld a kutyádat? Igyál egy kávét!

Motiváció

Le merem fogadni, a kutyások legtöbbje kismilliószor hallotta már ezt a szót és mindenkiben él egy kép ennek a jelentéséről. Azonban abban is biztos vagyok, hogy sokan, sokféleképpen gondolják mi is az a motiváció.

Kutyádat motiválhatod jutalomfalattal, vagy játékkal arra, hogy legyen kedve dolgozni, ez ugye mindenkinek megvan.
Én most leírom nekem mit jelent a motiváció.

Amikor megkapjuk a mi kis édibédi kölyökkutyánkat, akkor ezekhez nyúlunk: kaja, játék. Egy 2 hónapos kiskutyánál gyakorlatilag mindkettővel nyerők vagyunk, persze vannak kivételek, akik mondjuk kevésbé mozdulnak rá a falatra, de ha ügyesek és kitartóak vagyunk, az étvágy is megérkezik.Elkezdjük a tanítást a lakásban, majd fokozatosan egyre ingergazdagabb környezetben. A kutya nődögél, egyre jobban ismerjük a szokásait, mit szeret, mire dolgozik szívesebben.
Aztán jönnek a bukkanók. Észrevesszük, hogy túl lassú a kutyánk, nem olyan lelkes mondjuk, mint a fajtatársai, vagy éppen nem figyel úgy ránk, ahogy szeretnénk.
Na ilyenkor lép képbe az a jelenség, hogy már nem elég a jutalomfalat és/vagy a játék. 


Ami ez után jön, azt nevezem én motivációnak.

Versenyen a ringben a kutyának nem lehet rossz napja. Nincs olyan, hogy melege van, hogy épp mással akar foglalkozni, vagy hogy esik az eső, tűz a nap...stb. Ott minden kutya ugyanolyan esélyekkel indul, ami a környezetet illeti, szóval nincs kifogás. Nem beszélve arról, hogy abban a 2-3-4 percben még csak más gondolata sem lehet, azonnal kell minden parancsra reagálnia, a gazdira kell 100%-ban figyelnie és cselekednie. Mindezt örömmel, lelkesen. Erre nem is lehet kényszeríteni egy kutyát sem, a kényszerített kutya lelassul és hibázik (nem mellesleg borzalmas látványt nyújt, ahogy muszájból dolgozik).

Hogyan lehet ezeket elérni? Hát kellő motivációval :D
Viccet félretéve kicsit egyszerű, kicsit nem. Az egyszerűség benne, hogy csak fel kell pörgetni magunkat és érdekessé kell válnunk a kutya számára. Elrontani ott lehet, hogy ha észleljük is a lassúságot, vagy a  dekoncentrációt, mi akkor is elfogadjuk amit csinál és megjutalmazzuk. Innentől meg már hogyan fejlődhetne a kutya, hisz tökéletesen meg van arról győződve, hogy amit és ahogyan csinál, az a lehető legjobb.
Én nem elégszem meg a nem elég jóval. Ez nem azt jelenti, hogy kizsigerelem a kutyát és halálra dolgoztatom, nem. Csak egyszerűen törekszem arra, hogy gyorsabb és pontosabb legyen.

Tetszik amit látsz? Mutasd ki!

Igazából azoknak a gazdiknak van nehezebb dolga, akik az érzelmeiket nehezebben tudják kimutatni. Ez egyáltalán nem negatív tulajdonság, minden ember más, de a kutyázásban könnyebb kihozni a kutyából a lelkesedést, ha mi magunk is tudunk igazán, szívből lelkesedni kifelé. A másik ami fontos, lelkesen is kérjünk tőle dolgokat, és igenis ugorjunk ki a bőrünkből, ha végrehajt egy feladatot!

 A kutyákat az ingerek érdeklik, oda fordulnak, ahonnan a nagyobb, erősebb inger jön. Ezért van az, hogy fokozatosan kell minden egyes új trükköt kivinnünk a szabadba, hiszen ül, vagy fekszik parancs egy pár napos benti gyakorlás után kevésbé lesz lelkesítő, mint egy szaladgáló kisgyerek, vagy egy másik, szimatoló kiskutya.Mi van akkor, ha fokozatosan viszem egyre ingergazdagabb környezetbe, a kutya mégsem tud rám figyelni? 

Más kutyák, vagy emberek érdeklik? Őszintén?
Azok érdekesebbek. Igen, a gazdi uncsi, sokkal izgalmasabb dolgok vannak itt a téren, minthogy neki pörögjek-forogjak. Na ilyenkor is ki kell az érzelmet mutatni. Nem, nem a dühöt :D
Próbáljátok ki, hogy egymással önfeledten játszó kutyák mellett tapsolva, visongva, kacagva elszaladtok, őket hívva játszani. Lehet, hogy lesz aki meglepődik és lemerevedve várja majd a következő lépésünket, de a legtöbb kutya boldogan fog utánunk loholni, ugrálni. Na nekem ezt jelenti a motiváció a jutalmon felül. Nekünk mindenek felett kell állnunk a szemükben, hogy jól tudjon a kutya-gazda páros működni.


És mi van akkor, ha a kutya figyel ránk, de lassúnak érezzük ahhoz képest, amilyen lehetne? 

Fel kell pörgetnünk magunkat. És mivel a kutyák a megszokások rabjai, így mindig. Nem csak kipróbálom, á nem megy, felesleges ugrándoznom. Minden egyes gyakorlásnál vigyük bele a 100%-ot, legyünk frissek, gyorsítsuk fel magunkat. Ezzel fogjuk tudni a kutyánkat is ösztönözni, hisz automatikusan átveszik a rezgésünket. Ha valamit ununk, a kutyánk is unni fogja. Ha valamit imádunk, ő is imádni fogja. 
Ahogy sikerült kutyánkat picit is felpörgetnünk egy feladatban, jutalmazzuk érte. Klikkeresek klikkeljenek! Ha nem bír néhány percnél tovább aktív maradni, akkor már előtte hagyjuk abba, és folytassuk másnap a tréninget. Legyünk mindig következetesek, ne erősítsük meg azt, amit nem szeretnénk látni.

Tehát a motiváció a jutalmazáson kívül két fontos dolgot kíván meg a felvezetőtől (gazditól):

1. Lelkesedést és belső energiát.
2. A jutalmazással egyetemben hatalmas dicséretet és örömöt a kutya felé.

És a konklúzió:
Igyál egy kávét, ha nem vagy elég motivált a tréning előtt. 😃