A Dog Dancing jótékony hatásai

Sokan jönnek úgy az iskolánkba, hogy nem céljuk a versenyzés, mégis érdekli őket a sport. Nagyon jó, hogy ők felismerték a Dog Dancing értékeit, amikről most ebben a cikkben lesz szó.

Nem titok, hogy célom a sport népszerűsítése, de ami még fontosabb, az a kutya és gazdi közti szoros kapcsolat, amely örömteli együttélést biztosít kedvencünkkel.Kezdjük az első jótékony hatással.

Bizalom, önbizalom

Amióta világ a világ, tele van önbizalomhiányos élőlényekkel. Legyen akár ember, akár kutya, észrevehetők a jelek, főleg, ha elég látványosan szenved valaki ebben a kórban.
Jó jelző a szenvedés, ugyanis az önbizalomhiánnyal csak a baj van. Képesek vagyunk beforgatni magunkat akár a mélydepresszióba is egy rosszabb napunkon és ez nem csak ránk van negatív, romboló hatással, de kihat a környezetünkben élőkre is.

Nos, a kutyáknál az önbizalomhiányt sokszor fel sem ismerjük, hiszen megjelenhet miatta a félelem agresszió, mint védekezés, ugyanakkor egy sor jelzőt ki tudunk találni kutyánkra, hogy éppen miért viselkedik egy adott helyzetben úgy, ahogy. Elképesztően sok gazdi mond le a kutyájáról, ha az értelmi képesség a téma. Butának, makacsnak hiszik, mert nem tud semmit a kutya.
Az igazság inkább az, hogy nem tanult olyan dolgokat, amikre a gazdáik büszkék lehetnek.

És itt a kulcsszó: tanulni.

Minden élőlény tanul. Tanul a környezetéből, tanul falkatársaitól, tanul a gazdájától, tanul más emberektől, állatoktól...stb ÉLETÜK VÉGÉIG. De ezt mi, emberek nem vesszük észre, már csak azért sem, mert minden tulajdonságot ráfogunk a kutya alaptermészetére.

Na de most térjünk vissza az önbizalomhoz.

Kutya bizalma/önbizalma:

Amikor egy párossal megismerkedek, mindig az az első, hogy figyelem őket. Igyekszem minél hamarabb kiismerni a kutyát és gazdáját, hogy minél gyorsabban tudjak segíteni nekik a fejlődésben. A kutya mindig reagál, vagy éppen nem reagál, amiből kiderül, hogy az adott behatás, ami őt éri, hogyan érinti. Ha látjuk azt, hogy örömmel fogad és tanul egy adott feladatot, akkor azon az úton (azzal a módszerrel) haladunk tovább. Amennyiben kényelmetlenül érzi magát, úgy azt a módszert hanyagoljuk, sőt, a gazdi értésére adom, hogy a kutya jelzi, nem szeretné ezt ilyen formában folytatni.

És innentől viszont könnyen elképzelhető mi történik a kutyussal. Ha mindig csak a számára kellemes módszert kapja, akkor elkezd nyitni a gazdája és a tréner felé. Kiépül a bizalom és egyre többet enged, egyre könnyebben veszi az új helyzeteket és egyre bátrábban mer majd cselekedni.

Gazda bizalma/önbizalma:

A legtöbb gazdi (ahogy a legtöbb ember) tart az újtól, bénának, szerencsétlennek érzi magát amikor valami újat kell felnőttként tanulnia mások előtt. Ezt sokan ki is mondják hangosan, hogy előre mentegetőzzenek, ha valami nem sikerül. Ez természetes. Én, mint tanár, ilyenkor már igyekszem azzal biztatni a gazdikat, hogy azért vannak itt, hogy minél többet tudjanak meg a kutyakiképzésről, Dog Dancingről és gyakorlottabbak legyenek a kutyájuk tanításában. Senkit nem tartok bénának, mindenkiben meglátom, hogy mi az erőssége, mit csinál jól és ki is hangsúlyozom.
Ám mit sem érnek az én biztató szavaim, ha nincs sikerélményük.
Ami viszont csodálatos, hogy mivel a Dog Dancing egy pozitív megerősítéseken alapuló kutyás sport, ahol a fő cél, hogy a kutya jól is érezze magát és tanuljon is, így előbb-utóbb jön az a sikerélmény, amitől a gazdik önbizalma is megugrik.
Emellett természetesen a bizalom a kutyák felé is megnő, mert gazdi és kutyusa együtt mennek végig az úton, egymásra figyelve, egymásra hangolódva.Kötődés

Ez szorosan kapcsolódik az előző mondathoz. Ahogy rálépett a páros (kutya-gazda) az útra, amin együtt haladnak, úgy egyre nagyobb lesz a tényleges kötődés. Az a kutya, aki előtte csak élte a saját életét, szaglászott, játszott falkatársaival, vagy a családtagokkal, gazdival, de mindenki alkalmi süketnek, butácskának titulálta, egyszer csak figyelni fog a gazdájára, várja majd a tréningek idejét. Egyre többet lesz a közelében, hogy nehogy lemaradjon a feladatokról, a közös tevékenységről. 😊

Viselkedésproblémák - félelem, és agresszió

Ez a kettő azért függ össze, mert a félelemből könnyen agresszió válhat. Természetesen a félelem önmagában nem viselkedésprobléma, de a félelemből sok-sok viselkedésbeli probléma fejlődhet ki.
Amikor már ilyen nehézségekkel jönnek hozzám a gazdik, lassab lesz a képzés, illetve lassabb a tanulás, de meghozza a várt eredményt.
A tanfolyamokon más kutyákkal kell együtt dolgozniuk, egyéni képzéseken -igény szerint- a sajátjaim mellett, továbbá más gazdik, azaz emberek társaságában. Megtanulnak a kutyák csak a gazdáikra figyelni, velük dolgozni kényszer és büntetés nélkül.
(Őszinte leszek, sokszor könny szökik a szemembe amikor viselkedésbeli javulást látok, mert tudom, hogy ez nagy boldogság és eredmény a gazdinak, a kutyának pedig hatalmas, mert egyre minőségibb, stresszmentesebb életet élhet a családjával.)

Személyiségfejlődés

Én ezt inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a valódi személyiség felszínre kerülése.
Az ugyanis, hogy a kutya buta, csökönyös, félénk, durva...stb, nem elsősorban velük született tulajdonságok, nem is mondható személyiségnek a Dog Dancing világában.
A versenyeken a kutya valódi személyiségét kell kihangsúlyoznunk, ami lehet vicces, komoly, megfontolt, robbanékony, finom, erőteljes..., de mind-mind pozitív tulajdonságként említve.
Ezek a tréningek során törnek felszínre, ahogy egyre jobban kinyílik a kutya és örömmel, bizalommal tanul minden új elemet, trükköt. Nekünk csak rá kell erősítenünk ezekre a tulajdonságokra.

A Dog Dancing tehát erős kapcsolatot hoz létre kutya és gazda között, növeli az együttműködést, amiben a kutya számára sokkal egyértelműbbek lesznek a gazda jelei és elvárásai. Segít a viselkedési problémák kezelésében és nagyszerű szórakozást biztosít otthon is, nem csak versenyzőknek a ringben. 😊Kriz Orsolya