Mi a csuda az a Dogdance? 1. Amit a nézők látnak és ami valóság

Először is, nézzük magát a szót. Vagy szavakat. A Dogdance leginkább nemzetközi elnevezés, a legtöbb európai ország ezt használja erre a kutyás sportra. Hazánkba Dog Dancing néven került be, ugyanakkor mi magyarok a DDI, azaz a Dog Dance International szabályzatát használjuk, hozzájuk tartozunk, hozzájuk igazodunk.
Emellet még mondhatnak K9 freestylet is, mert az is Dog Dancing.
Tehát bármelyik szót használják az emberek, mi tudjuk miről van szó. 😀

Amit a külső szemlélő lát belőlünk, Dog Dancingesekből.

Sokszor megkaptam már, hogy cirkusz, vagy hogy csak trükközés, mókázás, de a másik végletet is, miszerint halálra kínozzuk a kutyáinkat, nem méltó, hogy két lábon járatjuk őket és mindenféle bohócságot kérünk tőlük.
Teljesen megértem az összes nézőpontot. Kivételesen nem akarok senkit meggyőzni, hogy ez a Világ legjobb kutyás sportja 😀, hisz nekem sem minden kutyás tevékenység tetszik. Ez természetes.
Hozzáteszem halkan, nem kötelező két lábon járatni a ringben a kutyát, sőt, freestyleban semmi sem kötelező. Mindenki azt tanít kutyusának, amit szeretne, és/vagy amit a kutyája szívesen tanul.

De most, ebben a cikksorozatban belemegyek egy kicsit bővebben a részletekbe, hogy a külső szemlélő betekintést nyerhessen a versenyzői világba, hogy egy picit átélhesse amit a felvezető (=versenyző) érez, és beleképzelhesse magát a helyébe.

Akkor most jöjjön a valóság.Engedelmesség (obedience)

Ha Dog Dancingelni szeretnénk, először is kell egy kutya. A kutyának meg kell tanítani a trükköket. Eddig mindenki bőszen bólogat, hiszen ez egyértelmű. Viszont nem annyira egyértelmű, hogy annak a kutyának kőkemény alapengedelmességre van szüksége. Az engedelmes tanítása vagy az első feladatunk lesz, vagy párhuzamosan mehet a trükkök tanításával, de szerencsésebb, ha előre felkészül a gazdi egy jó alapos, hónapokig tartó engedelmessel. Ez azt jelenti, hogy a kutyának vezényszóra kell ülnie, feküdnie és felállnia mindkét pózból. Tudnia kell helyben maradni ezekben a helyzetekben és tudnia kell távolról is végrehajtani az engedelmes feladatokat. De itt még álljunk meg egy picit.

A Dog Dancingben nem kézlejekre és nem egy helyben dolgozunk, ezért meg kell tanítanunk kizárólag vezényszavakra végrehajtatni a feladatokat, illetve meg kell tanítanunk azt is a kutyának, hogy bármilyen testhelyzetet lát tőlünk (ülünk, állunk, fekszünk, hajolunk, háttal vagyunk, oldalt állunk...), ugyanúgy végre kell hajtania mindezeket vezényszóra.

Koncentrációs gyakorlatok
Az engedelmes tanítása mellett koncentrációs gyakorlatokat is rendszeresen végzünk, tudatosan felépítve, mert egyrészt mindig új helyszíneken és új körülmények között kell a kutyának teljesítenie, végrehajtania egy egész koreográfiát a tanultak szerint, másrészt sosem tudhatjuk, hogy milyen akadályozó tényezők léphetnek fel egy-egy versenyen, amik elvonhatják a kutya figyelmét.
A figyelmet végig fent kell tartani, egy másodpercre sem eshet ki a kutya a szerepéből. Vagyis ha egy pillanatra is eltekintene egy izgalmasabb hang felé, akkor akár az egész koreográfiánk bánhatja, mert elcsúszunk a zenével, vagy kimarad egy feladat, esetleg egy fontos részlet, ami növelhetné pontszámainkat.
És innentől jöhetnek csak a trükkök.

Trükkök tanítása az alapoktól a haladóbb feladatokig

Először az alaptrükkök tanítása jön, amik még nem terhelik agyon a kutyát, de ezek a trükkök a későbbiekben is alapjául szolgálnak majd a bonyolultabb kombinációknak (pl: forgások, kerülések).
Aztán a cuki, jópofa, vagy szép mozdulatok (meghajlás, nyusziülés, integetés, tárgyak tartása...).
Tanítunk előreküldést, nagy köröket, irányokat... stb.
Egy trükk pedig mindig akkor van készen, ha kizárólag vezényszóra hajtja végre a kutya. Tehát nem lóbáljuk a jutalomfalatot az orra előtt, nem kalimpálunk már a kezünkkel, hogy végigvezessük egy feladaton.

Aztán következnek a nehezebb, bonyolultabb, összetettebb trükkök. jöhet a távmunka tanítása, vagyis, hogy a már meglévő trükköket távol, akár 10 m távolságból is végrehajtsa a kutya parancsszóra, vagy egy jelre, amit bevezettünk (erről egy későbbi cikkben fogok írni).Mindezek után kezdhetünk zenét találni magunknak, amire felépítjük a pontosan megtervezett koreográfiát. Nem kamuzunk, nem improvizálunk, hanem alaposan megtervezzük és begyakoroljuk a kűrünket. Mindezt természetesen a kutyának is megtanítjuk, a lehető legpontposabban.
És a neheze? Na igen, mindenben van nehézség. De leginkább itt fog kijönni. Rengeteg türelemre és humorra van szükségünk, plusz kipihent állapotra, hogy még véletlenül se jöjjünk ki a sodrunkból, ha valami nem úgy megy, ahogy szeretnénk. A kutyának játék, nekünk verseny. 💃🐕

A szerencse egyébként az, hogy a Dog Dancingben 3 hivatalos osztályt kell végigjárnunk, mielőtt profikká válunk. Az első osztály egy bevezető a versenyzésbe, már nem lehet jutalmazni ugyan a kutyát, de a zenehossz itt a legrövidebb, így nem is terheljük őket rögtön bonyolult koreográfiával. Ez itt 2, 2 és fél percet jelent hosszban, amit tartalommal is meg kell töltenünk, jól is kell kiviteleznünk és ami a legfontosabb talán, hogy nekünk, embereknek is ki kell egy koreográfiát dolgoznunk.

Mert ez nem cirkusz, itt nem a kutya trükkrepertoárját kell előadnunk, hanem egy harmonikus, együttműködő páros koreográfiáját, amivel megmutathatjuk a kutyánkkal való kiváló kapcsolatunkat, kifejezhetjük önmagunkat, illetve kiemelhetjük kutyánk jellemvonásait.
A koreográfiát kutyánkra szabjuk, és saját magunkra. Amilyen stílus nekünk fekszik, amilyen zenére szívesen mozgunk és tudunk is rá mozogni. 😀


A következő cikkben arról lesz szó, hogy a bírók hogyan pontoznak, miket figyelnek, és mi alapján áll fel végül a sorrend. Hogy ezután a laikus szem is láthassa amit kell, hogy mi is az igazi Dog Dancing? 😊

Pixabay