DogDance Szótár: Mi az a target?

Mi is az a target?

A target jelentése az angolban: cél, célpont.

Ez a Dog Dancingben céltárgyat jelöl, egy olyan segédeszközt, ami jónéhány trükk tanításában a segítségünkre lehet. Sőt, néhol elengedhetetlen.

Target lehet bármi, amire a kutyus rááll - vagy mellső, vagy hátsó lábaival, de akár csak egy lábbal. Ez a végső trükktől függ.
Lehet egy egyensúlypárna, lehet könyv, dobogó, törölköző, lapos doboz... Amit éppen találunk otthon, és nem csúszik el a talajon, illetve a kutya sem csúszkál rajta. De lehet a kezünk is, hisz például pacsiadásnál is azt erősítjük meg, hogy a tenyerünkbe helyezi a mancsát.


És akkor most nézzük milyen trükköknél lehet segítség, és hogyan.
Most nem fogom részletezni a pontos tanítást, mert ahhoz egyetlen bejegyzés nem lenne elég. :) Csak útmutatást adok a haladóknak, és tudásbővítést a kezdőknek.


Tolatás

Tolatásnál a legjobb, ha targetet használunk, ami a végső cél lesz a kutyusnak a tolatás végén.
Itt először hozzászoktatjuk, hogy a hátsó lábaival lépjen a tárgyra, majd miután ezt már örömmel teszi, úgy növelhetjük a távolságot tetszés szerint. 
Mindig a targeten klikkelünk, és dobjuk a jutalomfalatot! Hogy miért? Mert így köti össze a kutya a targetet a jutalommal, vagyis hogy a végső cél a hátsó lábak rögzítése a céltárgyon. Így lesz igazán motivált hátralépés közben, és így fog örömmel és bátran hátrafelé lépkedni, míg el nem éri a targetet.

Heelwork segítség

A heelwork persze új szótáras bejegyzésért kiált, de röviden leírom, szabadon követést jelent.
A szabadon követés a gazdi oldala mellett szorosan történik, és ezt heelwork pozíciónak mondjuk. A videóban a gazdi jobb oldalához rögzíti a kutyát, ez a jobb oldali heelwork pozíció.
Ehhez is szuper segítség egy céltárgy, ami a kutya mellső lábait tartja szinte egy helyen, hogy a hátsójával be tudjon igazodni a gazdi mellé, merthogy így néz ki a legszebben egy fordulás, vagy beigazodás. (Bal oldalon ez a csehes beülés.)
Hasonlóan a hátsó lábas targethez, itt is hozzá kell szoktatni a kutyát klikkerrel, hogy a mellső lábait tegye a céltárgyra.

Egylábas trükkök - "Pisilj"

Ez egy vicces trükk. Főleg, ha kislány kutyád van. :) Beépíthető Dog Dancing koreográfiába, de bemutatható Trükkversenyen is.
Itt akár lépcső is használható targetként. A lényeg az, hogy a kutyus az egyik hátsó lábával lépjen a tárgyra, amit mi klikkerrel és jutalomfalattal erősítünk meg. Majd miután megértette a feladatot, úgy csak a lábemelésre klikkelünk, még mielőtt érintené a targetet.Lábkeresztezések

Bármilyen lábkeresztezésről van szó, hasznos a target. Használhatjuk a kezünket is, vagy rögtön kezdhetünk egy kisebb tárggyal, amire ráteszi a mancsát a kutya. 
Itt a lényeg, hogy egyszerre csak egy lábbal foglalkozzunk, azt fogjuk átvezetni a másikon, hozzákapcsolunk egy parancsszót, és miután ezt megértette és stabilan végzi a kutya a keresztezést, csak akkor térünk át a másik lábra. 


A target kivétele a tréning során

Úgy van kész egy trükk, ha már semmilyen segítséget nem használunk hozzá. Tehát a targetet is ki kell vennünk idővel a feladatból. Ez akkor történik, amikor már a parancsszót/testjelet hozzákapcsoltuk az adott trükkhöz, és a kutya stabilan, gyorsan és örömmel mutatja be a kívánt feladatot. A céltárgy kivétele általában hirtelen történik, és ha még bizonytalan kutyusunk, akkor tegyük inkább vissza, és folytassuk a tréninget.
Vannak helyzetek, amikor kisebbítenünk kell a céltárgyat, vagyis fokozatosan kell kivennünk a feladatból. Ilyen lehet egy előreküldés, vagy falhoz küldés.

Persze ezeken kívül még rengeteg helyzetben használhatunk céltárgyat, ha másképp nem haladunk a tanítással.

Ne felejtsük el, hogy minden kutyának egyéni, kutyusra szabott képzésre van szüksége, ami az egyiknél beválik, az nem biztos, hogy a másiknál sikeres metódus lesz.

Kísérletezz bátran, nézegess videókat, hogy minél többet tudj meg erről a csodaszép sportról, amit Dog Dancingnek hívnak.