Mit tegyek, hogy nekem is olyan engedelmes kutyám legyen, mint a tiéd?

Ma délután úgy gondoltam megyek egy nagyobb sétát a kutyákkal, de csak pórázon, max itt-ott elengedve őket. Játékot nem is vittünk, csak jutalomfalat volt nálam.
Aztán eszembe is jutott, hogy megmutassak egy kis részletet a sétánkból, mert sokan, nagyon sokan megszólítottak már az utcán az évek alatt (akárhol laktam az országban), hogy milyen engedelmes kutyáim vannak.
Ez elgondolkodtatott, és arra jutottam, hogy akkor elmondom és megmutatom, hogy miből áll egy engedelmes kutya sétája. Igazából semmi extra, nem is vagyunk az utcán többet, mint más kutyások, csak máshogy csináljuk, mint az átlag.


Figyelj rám!

Ez a legelső kérésem kutyáim felé a séták alatt. És ez az, amit minden egyes alkalommal életben kell tartani, különben kialszik. A figyelem.
Séta közben figyelmet magunkra vonni a következő képpen lehet:

  1. Hirtelen megtorpanással
  2. Visszafordulással
  3. Megállással és ültetéssel/fektetéssel

Természetesen minden esetben jutalmazunk! Először nehezen megy, mint minden más, de minél többet gyakorolunk, annál pontosabb és gyorsabb = figyelmesebb lesz kutyánk.
Érdemes ezt is ingerszegény környezetben kezdünk, hogy valóban ránk tudjon figyelni, majd egyre élesebb helyzetben gyakoroljunk, fokozatosan. De tényleg fokozatosan!

A kulcs

Egy nagyon lényeges információt fogok most átadni.
Legtöbben mindig akkor kérnek a kutyájuktól dolgokat, amikor muszáj. És lám, a kutya nem teljesít jól, mert nincs meg hozzá a megfelelő gyakorlata.
Tehát mi a kulcs? Kérjük mindig akkor, amikor senki és semmi nincs ott. Ha látjuk hogy jön valaki felénk, és észrevette a kutyánk is, na az már késő. A tanuló korszakban pont ezeket a pillanatokat kell megelőznünk a gyakorlásokkal.

Mennyit gyakoroljunk?

Időben? Végig az egész séta alatt, pici szünetekkel.
Például, lábhoz! 3-4 lépés és megáll! Ül! Aztán laza pórázon séta 10 lépéssel, megáll! Ül! Fekszik! Majd jöhet egy kis szaglászás, és így tovább. A lényeg, hogy kapcsolatot teremtsünk és ápoljuk azt fegyelmezéssel is.

És most megmutatom, hogy póráz nélkül mit lehet még kérni a kutyánktól, amikor éppen nem figyel ránk. 
Ezt szintén fokozatosan tudjuk elérni, amikor már kialakult a kapcsolat kutya és gazdi közt és láb mellett már jól végrehajtja a parancsokat.
Shane egy 10 hónapos kamaszfiú, akinél fokozottabban kell figyelni, de pont a legjobb korszakban van az engedelmesezéshez. És innentől már csak könnyebb lesz.