Hogyan lesz a trükkökből tánc?

Mi, dogdenszerek sokszor szoktuk mondani, hogy a dog dancing nem egyenlő a trükkbemutatóval. Ennek több oka is van.

Először is, a dog dancingben a trükkök össze vannak fűzve koreográfiává, de nem ám egyszerűen egymás után, hanem a zenére jól felépítve, és bemozogva az egész ringet.

Aztán ott van az ember koreográfiája, aminek egyrészt harmonizálnia kell a zenével és a kutya mozgásával, másrészt a kutyával együtt -vagy pont külön mozogva- függetlenedni kell a trükköktől, magyarul nem mutogatunk a kutyának, nem állunk egy helyben és nem görnyedünk fejünket lógatva a kutya fölé.
Mi most nem a barátoknak mutatjuk meg, hogy mit tanítottunk délután a kutyánknak, itt már nem az a lényeg, hogy tud 15-20 dolgot, hanem hogy előadjunk egy táncot/történetet zenére a ringben.

És itt álljunk is meg, mert máris mutatom, hogyan is néz ki ez az emberi koreográfia, gyakorlás közben.
A legfontosabb, a "kézkivétel".
Ez azt jelenti, hogy nem vezetjük az orránál fogva a kutyát, nem mutogatunk, nem kalimpálunk neki.
Olyan testjeleket kell bevezetnünk, amik helyettesítik a mutogatást.
Íme két videó, ami szemlélteti ezeket a testjeleket.

Shaney a tanuló, aki lassan 11 hónapos (te jóég hogy, megy az idő!).
Az első videón az latható, amint a megvezetést átformálom testjellé és ez az egész testjel így ahogy van beépíthető egy koreográfiába. Ezt persze lehet fokozni, lehet darabossá tenni, vagy éppen finomabb mozdulatokká. A kutya megjegyzi a mozdulatainkat a gyakorlások során, így a ringben már parancsszó nélkül is  képes lesz végrehajtani a trükköt.
A második videóban a meghajlást tanítom beépített kézjellel. Maga a kutyára hajlás is lehet a testjel, de itt én a karlendítést választottam. Így mindketten meghajolunk.
Még látszik, hogy picit meg kell tolnom őt a mozdulathoz, ezt kell majd finomítani, hogy távolabb is végre tudja hajtani a kutya.