Dog Dancing-amit eddig nem tudtál a sportról

Sok az előítélet, ha kimondjuk azt, hogy Dog Dancing.

Kutyatánc? Na nemár!

Én teljesen megértem azokat az embereket, akik nem veszik komolyan ezt a sportot, ha csak meghallják a nevét. Azt is megértem, hogy sokan valami cirkuszi bemutató sporttá való avanzsálását gondolják bele.
Ezért most írásban szeretném röviden tisztázni, hogy miért is komoly valójában ez a kutyás sport, ami ugyan még fiatal, hazánkban sokkal kevesebben űzzük, mint az agilityt, de már meghódította az egész világot.


Mi ez a bohóckodás?

Láttatok már vígjátékot egy színházban, vagy moziban?
Ugye tudjátok, hogy azokat is zseniális színészek játszák?
Na nem a B kategóriás filmekre gondolok ahol a főszereplő nyomja a gagyi poénjait, neked meg semmi kedved röhögni rajta, mert a rendezés rossz, a színészek pocsékok...

Szóval a színészkedés, ha jól csinálják valódi művészet, sőt, egy kemény szakma, ahol minden stílus megállja a helyét.
Akárcsak a Dog Dancingben. Mert a ringben előadhatunk vicces történetet, drámát, használhatunk kellékeket (a szabályzatnak megfelelően), vagy mint a táncosok, táncolhatunk, összhangban kutyánkkal és a zenével.
Ezt is lehet jól, zseniálisan, vagy kevésbé jól csinálni.


Olyan egyszerűnek tűnik, nem egy komoly sport ez...

Igen, főleg a legnagyobbakat nézve tűnik egyszerűnek, hisz ők játszi könnyedséggel mozognak a ringben, nem kiabálnak vezényszavakat a kutyájuknak, nem izzadnak egy-egy nehéz elemnél...
Őszinte leszek, azért ez is egy nehéz kutyás sport, ha jól akarjuk csinálni.

Csak annyit mondok, hogy a legmagasabb osztályban (hármas osztály) 4 percen keresztül kell koncentrálnia és századmásodpercre pontosan cselekednie a kutyának, tökéletesen kivitelezve a trükköket pihenés és jutalmazás nélkül.

A ringben a kutya nem pihenhet egy másodpercet sem. Pontosan ott helyezkedik el, oda lép, oda fordul, ott mutat nehéz trükköket, ahova a gazdi képzelte. Ehhez persze sok esetben Dog Dancing oktató segítsége szükséges, hogy minél pontosabb és tökéletesebb munkát végezzen kutyus és gazdája, és minél felkészültebb legyen a versenyzésre.


Nézem, nézem, de nem tudom mit kell nézni.

Nem baj. Én sem tudom, hogy milyen egy jó őrző-védő, de frizbiben sem tudom milyen szabályok alapján bírálnak, max azt tudom megállapítani, hogy nekem unalmas volt-e, vagy szórakoztató.
Egy kívülálló szemével valószínűleg ugyanilyen a Dog Dancing.
Ha elkezded, tudni fogod, hogy mi számít nagyon jónak, érezni fogod a nehéz elemeket, látni fogod a különbségeket. 🙂


Az én kutyám tud egy csomó trükköt, szoktunk zenére trükközni, akkor mi Dog Dancingelünk?

Őszinte leszek, nem. Legalábbis ha a sportra gondolunk, mert hiába vettem pár ugróakadályt, meg szlalomot a kertbe, nem mondhatom, hogy az agility sportot űzöm a kutyámmal.
Persze én is szoktam frizbit dobálni Josienak, még jók is a dobásaim 😀 Josie pedig zseniálisan mindet elkapja, sőt, flippet is tud ugrani, de ezt csak otthoni frizbijátéknak hívhatom. 

Viszont ha tud egy csomó trükköt a kutyád és szereted a zenét, akkor el lehet kezdeni a Dog dancing tanulását, mert ezek a legjobb alapok!
Innentől lehet viselkedésláncokat tanítani a kutyának, távmunkát, késleltetett jutalmazást, illetve el lehet kezdeni felépíteni egy koreográfiát a kedvenc zenénkhez, ami passzol a kutyához is.
Továbbá elkezdhetjük a saját mozgásunkat is megkoreografálni, a kutyának testjeleket tanítani, valamint átmeneteket, mert a trükkök között azok is vannak, hogy folyamatos és egybefüggő legyen a kűr.

Szóval a Dog Dancing komolytalanul is komoly kutyás sport.
Lehet a kutyánknak rossz napja, lehet nekünk, és már nem tudjuk a maximumot nyújtani.
Egyetlen hiba miatt csúszhat az egész koreónk, vagy épp aznap nincs meg a megfelelő összhang köztünk és hibát hibára halmozunk.

De ez ettől is szép! Mert jön a következő verseny, ahol újabb lehetőségünk van megmutatni, mit is tudunk mi ketten.

És tudjátok mi a legjobb ebben a sportban?

Egyre közelebb kerül egymáshoz gazdi és kutyája, és a versenyekre való felkészülés, gyakorlások során mindig jobban és jobban megismerjük négylábú barátunk igényeit, erősségeit, gyengeségeit...
Szóval csak nyerhetünk a Dog Dancinggel! ☺️Ha a te érdeklődésedet is felkeltette a Dog Dancig, ha teljesen kezdőnek érzed magad, vagy esetleg kutyusod már tud trükköket, keress bátran és bizalommal! 🙂