Segítség, lesz egy kiskutyám! Most mihez kezdjek? Hogyan kezdjek?A legnagyobb öröm egy kutyaimádó életében, ha egy kis kutyakölyök kerül a családjába. 
Na de hány olyan friss kutyatulajdonos van, akik nem is tudják hogyan kezdjék a közös életet, csak úgy elkezdik.
Íme nekik néhány fontos információ, amit minden új kutyásnak tudnia kell, még akkor is, ha kutyaiskolában szeretné elsajátítani a tudást.

Kezdjünk hát neki.

Találtam egy videót arról a boldog, vidám időszakról, amikor Josephine még nem is sejtette mi vár rá. Itt még csak móka volt, tapétaevés, tombolás a parkettán, és cukiskodás. (A videó képének bal oldalán látható a sárga tapéta , aminek az alját már módszeresen megkezdte a kis Josie).


De mivel is érdemes kezdeni a tanítást?
Legyen akármilyen hobbisportról, szó, vagy akár családi kedvenc lesz a kutyánk, jó, ha tudjuk hogyan is kezdjük el a közös életet.

Íme néhány pont, amit érdemes betartanunk:
  1.  Vásároljunk be! Kellenek puha plüssjátékok, húzogatós játékok, klikker és jutalomfalat. Ez az alapfelszerelés, amihez már az első nap hozzányúlunk. Ha a kiskutya valami számunkra kedves tárgyat vesz a szájába, csak odarobogunk, kivesszük a szájából, és betoljuk helyette az egyik puha játékát. Ha pedig elrohanna egy zokninkkal, ne kergessük, szinte biztos, hogy gyorsabb nálunk. Vonjuk el a figyelmét egy érdekes játékának rázogatásával, és fussunk el előle. Ez mindig beválik.                                                                                                             
  2.  Írjuk le, hogy milyen trükköket szeretnénk megtanítani a kiskutyának. Természetesen jó pár hónapig csak olyan trükkök jöhetnek szóba, amik nem terhelik a vázrendszerét, és nem okoznak kárt a növekedésében. A tanítást már az első héten elkezdhetjük, persze csak pár perces időintervallumokkal. (Ezt a pontot a felsorolás alatt bővebben olvashatjátok.)                 
  3.  Fektessük le a szabályokat! Sokan úgy viszik haza első kiskutyájukat, hogy nincsenek terveik, csak egy négylábú barátot szeretnének. Azzal semmi gond, hogy nem mindenki akar versenyezni, sportolni a kutyusával, de szabályok minden otthonban kellenek ahhoz, hogy mindenki boldog legyen a családban. A kutyák kimondottan igénylik a szabályozást, irányítást, hiszen ezért is választottak minket, ezért csapódtak hozzánk... Kezdjük azzal, hogy mit NEM szabad. Szoktassuk hozzá ehhez a szóhoz azzal, hogy ha valami nem tetszik nekünk, határozottan mondjuk ki egyszer, majd hagyjuk abba a játékot a kölyökkel, vagy vegyük ki a szájából a nem kívánatos tárgyat (helyzetfüggő, hogy éppen mit tegyünk).
  4. Építsük a kapcsolatot azonnal és minden együttlétkor! Nagyon fontos tény, hogy amíg kicsi, olyan, mint a szivacs. Szívja magába az információkat, a napok történéseit. Ha innen nézzük nagyon könnyű dolgunk van. Sáta közben játszunk vele, keltsük fel a figyelmét, jutalmazzuk, ha épp velünk van elfoglalva. Vigyünk le minden eszközt, amit csak lehet, még akkor is, ha olyanok leszünk mint egy karácsonyfa.                                                                                          
  5. És amivel jó, ha kezdünk, bár sokan nem tudják, a ketrecbe való beszoktatás! Még ősrégi idegennyelvű könyvekben is látható, hogy a gazdi ketrechez szoktatja a kölyökkutyát, amit ma már sokan nem tudnak. Hogy miért jó ez? Egyrészt ez a legbiztosabb módszer, hogy túléljük a rágókorszakot bosszúság nélkül. De ott van az a tény is, hogy minden kutyának kell a biztonságos fekhely. Akár hiszitek, akár nem, ha egy kutya megszokta a ketrecét, boldogan szalad majd be az ajtaján egy idegen helyen is, mert tudja, hogy ott biztonságban van és pihenhet, alhat benne anélkül, hogy bárki megzavarná. És akkor még nem beszéltem a szobatisztaságra való szoktatásról, amihez szintén kiváló a ketrec, ugyanis megtanítja a kölyöknek, hogyan tartsa vissza szükségleteit pár órára.

És akkor beszéljünk az első trükkökről, azokról, amik kölyükbarátak, vagyis még nem terhelik az izületeket hirtelen, ilyen fiatal korban.

  • Fogrások. Pörög, forog, fordul...bármi lehet a trükk megnevezése, a lényeg, hogy a kutyus forduljon egyet a tengelye körül. Ezt hasznos, ha mindkét irányba megtanítjuk, na persze nem egyszerre. Ehhez vagy pálcát használunk, vagy csak a kezünket a jutalomfalattal, de nagyon hasznos a klikkelés is. Pláne, hogy jó, ha minél előbb bevezetjük a klikker használatát.
  • Lábszlalom. Ezt is imádják, nagyon gyorsan meg lehet tanítani, és testjelként a lábemelés benne is maradhat, tehát hamar ki tudjuk venni a kéz, vagy pálcasegítséget.
  • Hempergés, vagy bukfenc. Ki így hívja, ki úgy. Ez is mókás kezdet, egész könnyen meg lehet tanítani. Itt érdemes csak kézzel vezetnünk a kiskutya orrát egy jutalomfalattal.

Miért kell a trükktanítás?

Nem, nem kell, nem kötelező, sőt, semmi nem az. De ajánlott! Mert így már fiatal korban szoros kapcsolatot tudunk kialakítani a kutyánkkal. És nekünk is jó móka, valljuk be!
Amiatt pedig ne aggódjuk, hogy nem lesz erre időnk, ugyanis egy kölyökkutyával nem hogy nem kell órákig foglalkoznunk, de nem is szabad! Elég egy pár perc tréning, naponta 2-3x, és már épül a kapcsolat, okosodik a kiskutyánk.

Nézzétek meg Josephine-t, amikor elkezdtem vele a napi tréninget 6 évvel ezelőtt.